Skip to content

Co řeší výroba kontejnerů pro skladování a přepravu potravin

1 rokem ago

377 words

Zemědělství a potravinářská výroba čelí mnoha výzvám a jednou z nich jsou i podmínky pro skladování a transport sklizené úrody či zhotovených produktů. Tato odvětví jsou z hlediska logistiky poměrně problematická, protože je ve hře řada podmínek, které musí výroba kontejnerů brát v potaz.

Zdravotní způsobilost – když vyrábíte plastové bedny pro ukládání součástek ve strojírenství, málokdo řeší zdravotní nezávadnost plastu, a pokud ano, tak spíše jen v souvislosti s nebezpečím vdechování toxických výparů v průběhu strojírenské produkce. Jestliže však chcete v plastových přepravkách ukládat potraviny, budou příslušné normy mnohem přísnější.

skladování ovoce

Pevnost a nosnost – kdyby byla nosnost plastových kontejnerů jen pár kilogramů, nebyly by příliš rentabilní, protože by se nemohly pokládat na sebe ve více vrstvách a tím by se přeprava zboží značně prodražila. Zásadní výhodou moderních plastových boxů je jejich vysoká nosnost v řádu stovek kilogramů. Některé je možné vyskládat až do výšky pěti metrů, přičemž celková hmotnost nákladu dosahuje až pěti tun.

lesní ovoce

Životnost – jestliže budete konstruovat přepravní nádoby s životností několika měsíců, nebude to mít praktický význam. Musíte zhotovit výrobky, které budou spolehlivě sloužit řadu let. Toto bývá problém u dřevěných přepravek, které se velmi brzy poškodí. Plastové kontejnery naopak snesou dlouhodobou zátěž po celou dobu jejich využívání, přičemž plast nedegraduje tak, jako například některé polyetylenové nádoby využívané běžně v domácnostech pro ukládání předmětů.

Čištění a dezinfekce – vyčistit dřevěnou přepravku je prakticky nemožné, ale výrobky tohoto typu z plastu naopak vyčistíte velice snadno běžně dostupnými čisticími prostředky. Nebude žádný problém je ani dezinfikovat, což je u některých typů potravin a zemědělských komodit velmi důležité.